Gurme bir meslek mi, değil mi son zamanlarda oldukça konuşuluyor. Bununla beraber ‘gurme kimdir, gurmelik doğuştan mı gelir yoksa sadece bir hobi midir’ soruları da herkes tarafından merak ediliyor.
Önce bu soruları cevaplayarak söze başlayalım.
En basit tanımıyla gurme, yemeklerin tatlarını birbirinden ayırabilme yeteneğine sahip, damak tadı gelişmiş ve duyarlı olan kişilere söyleniyor. Yani gurme, lezzetleri birbirinden ayırabiliyor ve sadece tatları değil gastronominin hemen hemen her alanında da bilgi sahibi olması gerekiyor.
Gurme sözcüğünün kökenini merak ediyorsanız hemen anlatalım.
Gurme, Fransız kökenli bir sıfat olan ‘gurman’ dan geliyor. Kökeninin Fransızlara dayanmasının arkasındaki hikayeyse, 16. yüzyıla dayanıyor. Fransız mutfağında çok ağır yemekler yapılmasından dolayı hayıflanan kral 16. Louis, yapılan yemeklerin hafifletilmesi ve lezzetiyle ilgilenmesi için bir kişiyi görevlendirmek istiyor. Böylece bu kişi, hem yemeklerin tatlarından sorumlu oluyor hem de kral için daha hafif ve az baharatlı yemekler hazırlanması adına damak zevkini kullanıyor.
Gurmelerle ilgili bir başka önemli noktaysa, gurmelerin sadece yemeklerle değil, damak tadına dair her şeye karşı bir ilgi ve birikimlerinin olması. Şarap kültürü de bunlardan bir tanesi diyebiliriz.
Ayrıca gurmeler; yemeklerin nasıl pişirileceğini, nasıl yenileceğini ya da yanında hangi içeceğin eşlik edeceğini söylemekle kalmıyor, aynı zamanda yemekleri en doğru şekilde servis edilmeleri gerektiğini de biliyor. Bu noktada masa düzeninden mekan ısısına kadar bilinçli oluyorlar.
İyi bir gurme, her gittiği ülkede edindiği mutfak deneyimlerini fırsata çeviriyor ve kendi tecrübesine dahil ediyor. Gurme olmak için damak tadınızın limitlerini test etmek ve sürekli yeni bir şeyler denemek de gurme olmanın altın kurallarından biri.