İnsanların tüketmesi için üretilen yıllık toplam gıda miktarının yaklaşık olarak üçte biri, yani 1,3 milyar tonu ziyan hanesine yazılıyor. Hal böyle olunca, uluslararası organizasyon ve şirketler de konuya ilgili çalışmaya çoktan başlamış durumda. Peki, biz bu ziyanı engellemek için neler yapabiliriz? Restoranlarda, atıkları yemeğe dönüştürme ve barınaklarla anlaşmalı çalışmak gibi seçenekler var ancak bireysel olarak evde de uygulanabileceğiniz oldukça basit çözümler mevcut. Neler yapabileceğinizi derleyip toparladık.

Şekli bozuk meyve ve sebzeleri yemekten çekinmeyin.
İçeriğinde bozukluk olmamasına rağmen her yıl üretilen meyve sebzelerin yaklaşık yarısı, sırf estetik şartlara uygun olmadığı için çöpe gidiyor. Taze kullanamadığınız meyveleri reçel, sebzeleri turşu olarak değerlendirebilirsiniz.

Alışveriş listenizi, buzdolabı ve deponuzu kontrol ederek hazırlayın.
Evde ne olduğunun farkında olmadan yapılan alışverişler sırasında alınan ve evde fazlalık yapan ürünler, bozulmaya ve çürümeye yüz tutuyor. Bu çözüm önerisi, gıda ziyanını engellemenin yanı sıra bütçenize de iyi gelecek.

Evde aralıklarla dolap kontrolü yapmayı ihmal etmeyin.
Evinizde bulunmasına rağmen rafın arkalarında gözükmeyen ve zamanında tüketmediğiniz ürünler günün birinde elbet ki bozulacaktır. Aralıklarla yapacağınız kontrollerle son kullanma tarihi yaklaşan ürünleri daha erken tüketmeyi deneyebilirsiniz. Son kullanma tarihi yaklaşırken tüketemiyorsanız ihtiyaç sahibi birisine de verebilirsiniz.

Atıkları yemeğe dönüştürün.
Akşam yaptığınız bir yemekten arta kalan malzemeleri başka bir yemeğe dönüştürmeyi deneyin. Mesela akşam balık yaptıysanız arta kalan malzemeyi çorba yapımında kullanabilirsiniz. Çöpe atmayı düşündüğünüz malzemelerle sandviç, mücver ya da pizza hazırlayabilirsiniz. Bu hem eğlenceli hem de bütçe tasarrufu sağlayacağınız bir hareket olacaktır.

İhtiyacınız kadar alın.
Kendinizi acıkmış bir halde restoranda bulmuş olabilirsiniz. Sipariş verirken önce gözünüzü değil, karnınızı doyuracağınızı düşünerek hareket edin. Eğer fazla istediyseniz de kalanların paket yapılmasını talep edin.

Çocuklarınıza ve çevrenizdekilere gıda ziyanı konusunda neler yapabileceklerinden bahsedin.
Bu tip durumlarda kulaktan kulağa ve nesilden nesile nasıl bir fark yaratabileceğinizin farkına varın.