Peki hemen hemen her mutfakta ve aromatik sosta kullanılan deglaze nedir?

Pişirdiğiniz malzemenin tavada kalan yağlarıyla ve pişme sularıyla yeni bir sos yaratılmasına deglaze denir.

Örnek verelim. Herhangi bir eti, balığı ya da tavuğu yağ ile pişirdikten sonra tavanızın tabanında koyu renkli bir yağ kaldığını görürsünüz. İşte tam burada gördüğünüz hem eti pişirmek için tavaya koyduğunuz yağ, hem de pişme esnasında etin kendi bıraktığı yağ, lezzet açısından oldukça yoğun bir hal alır. Bunun dışında tavada, pişme esnasında ayrılan tavaya yapışmış küçük et parçaları da görmeniz mümkün. İşte tüm bu malzemeler deglaze tekniği uygulamak için büyük önem taşır.

Deglaze yapmak için:
Tavada pişirdiğiniz etleri bir kenara aldıktan sonra tavaya bir miktar oda sıcaklığında su dökün. Dökeceğiniz su tercihen et ya da sebze suyu olursa sosunuz daha lezzetli olacaktır. Döktüğünüz suyun kaynamasını bekleyin ve bir spatula yardımıyla tavaya yapışmış malzemeleri, yapıştığı yerden kazıyarak suya karıştırmaya başlayın. Karışımı 2-3 dakika kadar ısıtın ve bu aşamada dibe yapışmış malzemelerin tamamen tavadan çıktığından emin olun. Dilerseniz bu aşamada un ya da nişasta gibi bağlayıcı bir madde ekleyerek sosu yoğunlaştırabilirsiniz. Sosu bir tel çırpıcıyla iyice homojen hale getirerek servise hazır hale getirin.

Glaze Etmek

Deglaze etmeyi öğrendik şimdi bir de glaze etmeye göz atalım, ne dersiniz? Yiyeceklerin sunumunu parlak görüntüsüyle gösterişli hale getiren glaze etme yöntemi; bir et, balık veya bir sebzenin çektirilmiş pişme suyu ile dışının kaplanması diyebiliriz. Glaze etmenin inceliklerini öğrenmek için buyurun yazımıza...