Birine kuru fasulye ile mantı arasında ortak bir yön bulmasını söylesek, muhtemelen kendisi için ‘comfort food’ olduğunu bilmediğinden pek fazla bir yorumu olmazdı.İşte, ‘comfort food’ terimi de burada devreye giriyor. ‘Comfort food’, aslında bazı nostaljik duygular uyandıran, genelde yüksek kalorili ve çocuklukta tüketilen yiyeceklere duygusal bir dönüş yaratan yemeklere deniyor. Elbette her ülkenin ve kültürün yeme alışkanlıkları farklı olduğu gibi, comfort food listeleri de çeşitlilik gösteriyor. Türkiye’de köfte ve makarnadan oluşan bir tabak ve kuru fasulye yanında pilav, ‘comfort food’ listelerine en fazla giren yiyeceklerden sayılıyor. 

Yemek deneyimini psikolojik ve duygusal yönleriyle irdeleyen bu ‘comfort food’ terim ilk defa Amerika’daki bir gazetede kullanılıyor. Makale, insanların mutsuz ya da duygusal olarak stres altında olduğu zamanlarda daha yüksek kalorili ve nostaljik olarak iyi anıları hatırlatan yiyecekler seçtiğine dair bir mekanizma geliştirdiklerini ileri sürüyor. Sonraki çalışmalar ise, ‘comfort food’ seçiminin erkekten kadına ve yaş aralıklarına göre farklılıklar gösterdiğini; erkeklerin çorba ve biftek gibi sıcak yemekler tercih ederken kadınların çikolata ve dondurma gibi hem daha tatlı hem de sonrasında temizlik gerektirmeyecek atıştırmalıkları tercih ettiğini gösteriyor. Aslında uzmanlar kadınların bu seçiminin toplumsal olarak kendilerine biçilmiş ‘temizlik’ eylemini azaltmak isteyen bir psikolojiyle yönlendirildiğini belirtiyor. Daha da ötesi, ‘comfort food’teriminin Amerika’da ortaya çıkmasının en büyük nedenlerinden birinin obezite hakkında yapılan incelemeler olduğu ve böylece bu kavramın daha dikkat çekici hale getirdiği söyleniyor. 

Tabii aynı zamanda ‘comfort food’ terimi, yemek tercihlerinin duygusal durumlara olan etkisi ve yemek yeme psikolojisi ile ilgili araştırılmaların da öncüsü olurken; hem günlük olarak tercih edilen yemeklerin değişkenliğini, hem de mutfak kültürüne olan etkilerini sorgulamak için ayrı bir alan açıyor. 

Son olarak ‘comfort food’, doktorlar tarafından anoraksi ya da belirli yeme bozukluğu gösteren insanlar için duygusal bir yemek müdahalesi olarak öneriliyor. Bazı besinleri tüketmekten uzak duran ya da dönemsel olarak strese bağlı yemek yememe gibi rahatsızlıkları olan insanlar için ise alternatif bir yöntem olarak ‘comfort food’ reçeteleri öneriliyor.