Hindistan’da köri kokusu, Hawaii’de meyve ve çiçek kokuları, Çin’de de balık ve soya kokusundan kaçmak mümkün olmuyor. Çin mutfağının sahip olduğu birçok tabağa eklenmesinin yanı sıra soya’nın önemi ve tarihini bilmek gerekiyor.

 

Soyanın nasıl ortaya çıktığını anlatacak olursak, Asya’da 2000 yılı aşkın süredir pek çok üründe kullanılan soyanın dünyayla tanışması 1700 yıllarında olduğunu söyleyebiliriz. Çin tarihine bakıldığında soyanın fermente edilmesi keşfedilmeden önce sadece kıtlık dönemlerinde tercih ediliyor. Öyle ki, hanedanların emriyle sadece olası bir kıtlığa karşı üretiliyor. Fermente soya keşfedildikten sonra ise, soya çok daha yaygın kullanılan bir ürün haline geliyor.

 

Soya sosu, miso, tofu, tempeh gibi ürünler soya’nın fermente edilmesiyle elde ediliyor ve Asya mutfağında oldukça rağbet görüyor. Ülkemizde ise soya sosu, miso ya da tofu yaygın olurken aynı zamanda soya sütü de fazlasıyla tercih ediliyor.

 

Bir Çin restoranına gittiğinizde soya sosunun farklı türlerinin de olduğunu fark edebilirsiniz. Bunlar müşteri tercihlerine göre tuzlu, az tuzlu, koyu, Japon Tamari, Mantar Aromalı Soya, Endonezya Kecap Manis ve Kalın Soya Sosu olarak karşımıza