Bu sebeple, pastacı şeflerin çoğu mutlaka bu işin eğitimini alıyor ya da uzun bir süre pratik yapma süreçlerden geçiyor. Bunun yanı sıra yaşayan bir organizmayı yönetmek, doğru ısı seviyesini ve dinlendirme süresini ayarlamaksa, diğer tüm mayanın dahil olduğu hamur işleri gibi baget ekmek yapmak için de hayati önem taşıyor.

Hemen anlatalım.

1- Baget ekmeği un, su, tuz ve maya gibi basit malzemelerden oluşsa da hamuru doğru kıvama getirmek ve işin sonunda iyi bir ekmek elde etmek için tüm malzemeleri sırasıyla karıştırmak gerekiyor. Tuz, mayanın çalışmasını engellediğinden dolayı asla doğrudan tuzla birlikte kullanılmaması gerekiyor. Bu sebeple, ilk olarak bir kapta un ve tuzu birbirine karıştırmakta yarar var.

2- Sonraki aşamada, mayayı inceltmek için kullanılan suyun sıcaklık seviyesi de yine mayayı korumak için önemli; çünkü fazla sıcak bir su mayanın kesilmesine ya da fazla soğuk su mayanın incelmemesine ve çalışmamasına sebep oluyor. Oda sıcaklığındaki su ve maya karışımının sonrada un ve tuzla olan birleşimi de buradaki bir diğer püf noktası.

3-Baget ekmek yaparken oldukça homojen bir hamur kıvamı hedeflendiğinden, unun su içerisinde yavaşça katılaşması ve tüm malzemelerin birbirine çok iyi karıştırılması gerekiyor. Eğer varsa bir hamur makinesi yardımıyla, yoksa tahta ya da plastik bir spatulayla hamuru iyice yoğurmak gerekiyor. Birçok baget üreticisi özellikle hamur karıştırma aşamasında ellerini ya da metal bir malzeme kullanmaktan çekiniyor.

4- Aynı şekilde hamurun sönmemesi için baget ekmeği şekillendirirken de mümkün olduğunca hamurla oynamamak şart.

5- Çıtır bir baget ekmek için en önemli hususlardan biri de hamuru şekillendirdikten sonra dinlendirmek. Bu sayede hamurun içi kabarıyor ve ekmeğin dış kabuğu bu aşamada sertleşmeye başlıyor.

6- Mümkün olan en yüksek ısıdaki fırında çok uzun olmayacak bir pişme sürecine geçmeden önce son aşamaysa, hamurun üzerine atılacak kesikler. Bu kesikler ekmekteki fazla havayı dışarı veriyor ve aynı zamanda ısının hamurun iç kısımlara kadar nüfus etmesini sağlıyor. Daha fazla ısı dolaşımı sağlamak için bu kesiklerin yatay bir şekilde atılması önemli.

7-Baget ekmek yapmanın püf noktalarından sonuncusuysa, pişirme işlemi sırasında normal ev tipi fırın kullanıyorsanız ekmeğin kurumaması için fırın içerisine bir kap su yerleştirmek; bu şekilde ekmek kuruyor ve dış kabuk daha çıtır oluyor.

8-Ekmeği fırından aldıktan sonra hemen kesmek yerine dinlendirmek gerekiyor. Bu sebeple baget ekmeğiniz piştikten sonra temiz bir bezle sararak en az 30 dakika beklemeniz en doğrusu.

Evde Ekmek Yapımı Tarifi, Tüm Püf Noktaları ve Kolay Ekmek Yapımı Rehberi: Fırından Çıkmış Gibi!

Tarihe hızlıca dönüp baktığımızda, ekmek dediğimiz zaman sayesinde insanlığı kurulu düzene geçiren ve sofraların vazgeçilmezi haline gelen bir malzemeden bahsediyoruz. Ancak biz size, ekmeğin tarihini anlatmayı değil, kendi ekmeğinizi yapmayı anlatalım istiyoruz. Öncelikle bunun için ihtiyaç listesinin uzayıp gitmesine gerek yok. Tek ihtiyacınız un, maya, su, tuz ve sabır! Pratik yöntemlerle kendi ekmeğinizi yapmak için tüm donanıma sahipsiniz. İlk seferinde doğru yapmak zorunda olmadığınızı ve bir yarışmanın içinde de yer almadığınızı şimdiden hatırlatalım. Garantili ve kolay evde ekmek yapımı için birçok bilgiyi yazımızda derledik. Ekmek kokusu eksik olmasın evinizden...