Hayvansal ürünler tüketmeyi tercih etmeyenler, veganlar ve laktoz toleransı olanlar için bitkisel sütler mutfakların kurtarıcısı olmaya başladı. Süt içerdiği için birçok tarifi yapamayanlar ve hamur işleri, peynir vb. bazı yiyeceklerden uzaklaşanların yardımına koşan bitkisel sütleri yapmak aslında sanıldığından daha kolay.
Son yıllarda bitkisel beslenmenin yükselişindeki artış ve elbette mutfaklarda daha deneysel çalışmaların yapılması sayesinde, aslında çok temel görülen bazı ürünleri farklı malzemelerden elde etmek mümkün hale geliyor. Bu alternatifler hem sağlık hem de kişisel tat tercihleri sebebiyle kullanılmaya başlansa da tarifleri de daha zengin hale getiriyor.
Bu alternatiflerden biri de hayvansal olmayan sütler, yani bitkisel ya da tahıl sütleri. Yapımlarının oldukça kolay olması sebebiyle evde kendi kendinize elde edebileceğiniz bu sütlerin başında soya sütü, fıstık ve badem sütü, Hindistan cevizi sütü ve son zamanlarda popülerleşen pirinç ve yulaf sütü geliyor. Yapılan işlem ise aynı; akşamdan ıslatılan malzemeyi ertesi gün süzdükten ve bir miktar temiz su ekledikten sonra robotta süt rengi elde edinceye kadar çekmek. Bu işlem malzemeye göre değişse de ortalama 5 ila 10 dakika arasında sürüyor. Robottan geçirme işlemi tamamlandıktan sonra sütü temiz bir bez torbaya döküp süzülmesini beklemek ya da peynir örtüsü ile süzerek posasını sütten ayırmak gerekiyor. Bu posalar da özellikle fındık ve bademlerle yapılan sütlerden sonra hamur işlerinde kullanılmak üzere kurutuluyor ya da doğrudan smoothie gibi yoğun içeceklerin içine eklenebiliyor. Elde edilen sütler ise 3-4 gün süreyle buzdolabında hava almayan bir kap içerisinde korunabiliyor. Zamanla dibe çökmeler yaşanabileceği için sütü kullanmadan önce iyice çalkalamak ise tadın eşit derecede alınması için önemli.
Bitkisel sütlerin yapımında tek farklılık barındıran soya, tüm bu işlemlerin ardından tadını tam bulması için ısıtılıyor ve tüketime hazır hale geliyor. Üstelik tüm bu tarifler çeşitli meyve, sebze ve baharat ile karıştırılarak aromalı bitkisel sütlerin elde edilmesine de olanak tanıyor. Bunun için tek yapmanız gereken damak tadınıza uygun bir ana malzeme ve ona uyum gösterecek bir ek malzeme seçmek ve robottan geçirmeden önce hepsini karıştırmak. Evde bitkisel süt yapmak işte bu kadar basit!